NRC: Respondenten Europese enquete zouden af willen van de wintertijd

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/29/ruime-meerderheid-europeanen-wil-zomertijd-afschaffen-a1614643

Let op!

Correctie (30 augustus 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat een meerderheid van de Europeanen voor afschaffing van de zomertijd zou zijn. Hoewel de wintertijd de standaardtijd is, en stoppen met het klokverzetten technisch gezien dus afschaffing van de zomertijd zou betekenen, zouden de meesten juist liefst van de wintertijd af willen.

 

‘Ruime meerderheid Europeanen wil klokverzetten afschaffen’

80 procent van de Europeanen die meededen aan een enquête gaf aan voorstander te zijn van het afschaffen van het klokverzetten, aldus Duitse media.

Ruim 80 procent van de deelnemers aan een enquête van de Europese Commissie gaf aan voorstander te zijn van het afschaffen van de zomertijd.

Ruim 80 procent van de deelnemers aan een enquête van de Europese Commissie gaf aan voorstander te zijn van het afschaffen van de zomertijd. Foto Getty Images

Een ruime meerderheid van de Europeanen wil graag stoppen met het verzetten van de klok naar zomertijd. Dat schrijven Duitse media woensdag op basis van een uitgelekt rapport van de Europese Commissie. Ruim 80 procent van de 4,6 miljoen Europeanen die de afgelopen zomer meededen aan een online EU-enquête gaf aan voorstander te zijn van dezelfde tijd het hele jaar door. De uitslag van de peiling is niet bindend.

Lees ook: Waarom we ieder jaar de klok vooruit- en terugzetten

De enquête maakt deel uit van het onderzoek waar het Europees Parlement in februari om had gevraagd. Het Parlement vroeg de Europese Commissie de effecten van het afschaffen van het klokverzetten te onderzoeken.

De standaardtijd is de wintertijd, bij het verzetten van de klok wordt omgeschakeld van of naar de zomertijd. Die is sinds 2000 Europees geregeld. Lidstaten mogen dus niet op eigen initiatief besluiten het hele jaar dezelfde tijd aan te houden. Als de EU besluit om het klokverzetten af te schaffen, zou ervoor gekozen kunnen worden om voortaan de zomertijd aan te houden. Dat zou ook de voorkeur hebben van een meerderheid van de respondenten.

Klok

Een deel van de parlementariërs pleit voor de afschaffing van het klokverzetten omdat dat een ontregelend effect zou hebben. Zo zorgt de zomertijd voor een uur minder slaap en dat kan gevolgen hebben voor mensen die al een slaaptekort hebben.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA), fervent tegenstander van de zomertijd, reageert op Twitter en schrijft dat het hoog tijd is om te stoppen met het verzetten van de klok. “Als Europa serieus genomen wil worden, moet deze wens snel worden uitgevoerd!” Het is nog niet duidelijk wat de Europese Commissie met de uitslag van de peiling gaat doen. Er worden nog meer onderzoeken gedaan waarna de Commissie eventueel een voorstel kan doen. Om de zomertijd af te schaffen moeten alle lidstaten instemmen met het voorstel.

Lees ook: NRC checkt: ‘Energiebesparing door de zomertijd is nooit bewezen’

Twitter avatarAnnieSchreijer Annie Schreijer-PierikAls Europa serieus genomen wil worden, moet deze wens snel worden uitgevoerd! Hoog tijd om te stoppen met #klokverzetten: altijd #zomertijd of altijd #wintertijd. https://t.co/h8cXmJWEAe